Tijdens twee drukbezochte workshops op het VvG-congres begin oktober, introduceerden wij Parlaeus. Thema van de workshop was ‘burgers beter betrekken’. Parlaeus is de online oplossing voor integrale politieke én bestuurlijke besluitvorming, zo vertelden wij. Een hele mond vol en zo nieuw dat onze bezoekers flink hun best moesten doen om het beeld scherp te krijgen. Was je niet in de gelegenheid om de workshop te bezoeken, dan kun je hierna de belangrijkste inzichten oppikken.
Parlaeus is nieuw én innovatief, maar wat is het nou precies? Kort gezegd: We ondersteunen het hele besluitvormingsproces van idee tot e-depot, inclusief alle documentenstromen, vergaderingen en (multimediale) verslagen. Wat doe je met Parlaeus? Eenvoudig gezegd: plannen maken (met wie je maar wilt), vergaderen en besluiten nemen over die plannen, publiceren wat er op de vergaderingen over die plannen is gezegd, bewaken dat de plannen worden uitgevoerd zoals afgesproken, en alle afspraken netjes opslaan in een e-depot.
Het doel van Parlaeus is om de verbinding tussen bestuur en burger te versterken. Met de kersverse introductie in het achterhoofd hebben we met de deelnemers aan onze workshop gesproken over hoe Parlaeus kan bijdragen aan die verbinding. Dat leverde bezoekers de volgende inzichten op.
Burgerinitiatief
Met Parlaeus is het mogelijk om burgerinitiatieven te verbinden met het besluitvormingsproces. Gemeenten kunnen (groepjes) burgers een dossier laten aanmaken rond een onderwerp dat voor besluitvorming bij de raad en/of het college terecht moet komen. Denk bijvoorbeeld aan een burgerbegroting, of een voorstel voor herbestemming van een pand.
De vraag is nog wel wat er gebeurt als het voorstel klaar is. Wie draagt de verantwoordelijkheid om het op de juiste plek te krijgen? En wat gebeurt er na behandeling. Een onderwerp dat vraagt om een nadere doordenking samen met een gemeente die dit wil oppakken.
BurgerAlert
Een ander inzicht voor de bezoekers is de mogelijkheid om vanuit Parlaeus burgers een notificatie per e-mail op een thema/dossier te sturen. Daarmee ontstaat ook de mogelijkheid om een rijk e-mailbestand op te bouwen dat je kunt segmenteren op interesse van burgers. Burgers proactief benaderen direct vanuit het besluitvormingsproces, komt zo binnen handbereik.
Beter Betrekken
Er is natuurlijk meer gezegd en besproken, maar de early adopters zagen het na afloop heel scherp: Parlaeus helpt om burgers beter te betrekken.