Theo Broek is geen man van pretenties of grote woorden. Hij ontvangt me casual gekleed in trui en jeans, want vandaag geen externe overleggen of vergaderingen. We zijn in het gemeentehuis van het dorp Piershil. Voor wie niet direct weet waar dat ligt: Piershil is onderdeel van de gemeente Korendijk aan de westzijde van de Hoeksche Waard, pal onder de rook van Rotterdam. Theo voelt zich helemaal op zijn plek in de kleinste van de vijf fusiegemeenten op het eiland. De sfeer is er informeel en gemoedelijk. Kapsones zijn niet besteed aan de eilanders in dit overwegend agrarische gebied. Ze hechten aan de kleinschaligheid en de sterke onderlinge band.
‘Tegen’
Misschien verklaart dat ook waarom de door de provincie Zuid-Holland opgelegde fusie van Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen, Cromstrijen en Binnenmaas – op zijn zachtst gezegd – niet zo goed valt. In drie van de vijf gemeenten ziet een grote meerderheid van de bevolking de fusie niet zitten. In Korendijk stemden tien van de vijftien gemeenteraadsleden ‘tegen’. De Tweede en Eerste Kamer besloten echter anders.
Hoge ambities
Dus ontstaat op 1 januari 2019 de gemeente Hoeksche Waard op het gelijknamige eiland. Daarmee houdt de griffiersplaats van Theo op te bestaan. Dat was al bekend bij zijn aantreden in mei 2018, toch valt het naderend afscheid hem niet mee. Hij heeft het naar zijn zin, de samenwerking in de gemeente is soepel. De raad functioneert goed. Het is maar de vraag of de fusie veel verbetering oplevert… “We zullen zien,” zegt Theo diplomatiek. De ambities zijn hoog. “Er komt een nieuwe vergadermethode losjes gebaseerd op de BOB-methode. Daarbij is de gedachte dat de eerste – meningsvormende – ronde vooral in de kernen plaatsvindt. Dat vergt een hoop van zowel de raadsleden als de nieuw te vormen griffie. Per saldo lever je toch ruim 20 raadsleden in. Dat zijn 20 mogelijke verbindingen met de achterban die verdwijnen. Het zal de kunst zijn voor de nieuwe raad om de verbinding in stand te houden zonder – om dat cliché maar even te gebruiken – ‘elke loszittende stoeptegel’ ter sprake te brengen. ”
Nuchter
Ondanks de twijfel over de mogelijke verbetering werkt Theo, net als de raad van Korendijk met volle inzet mee aan het vormen van de nieuwe gemeente. Rebellie past de – overwegend kerkelijke – Hoeksche Waarders ook niet. Ook wat dat betreft past Theo goed in de Hoeksche Waard. “De mensen hier zijn nuchter en constructief ingesteld. Iedereen zet de schouders eronder.”
Afspraak is afspraak
Theo is geboren in Enschede maar groeit op in Amersfoort. Hij is de jongste in een groot domineesgezin. Zijn vader overlijdt als Theo pas negen is. Veel herinneringen heeft hij dus niet aan hem. Maar wat hij wel weet is, dat zijn vader ook in de gemeenteraad van de Keistad zat. De belangstelling voor politiek heeft hij dus van geen vreemde.
“Mijn loopbaan is vooral juridisch geweest”, vertelt Theo. “Ik houd van orde. Afspraak is afspraak, een man een man een woord een woord.”
Na zijn middelbare school doet Theo de Hogere Bestuursdienst Opleiding. Daarmee rolt hij in allerlei juridische functies. In de gemeente Oostflakkee combineert hij juridisch-adviseurschap met de griffiersrol. “De veelzijdigheid van het vak spreekt me aan. Daarbij ben ik een mensen mens. Voor mij is een griffier vooral een verbinder. Dat was zo in mijn vorige standplaats en is hier in Korendijk niet anders.”
Neus voor precedenten
Dankzij zijn juridische achtergrond heeft hij een uitstekende neus voor precedenten en mogelijke integriteitskwesties. Dat komt hem, samen met een oplossingsgerichte instelling, goed van pas in zijn werk. Daarmee hoopt hij in de komende tijd een nieuwe job te vinden als griffier in een gemeente met een omvang tot ongeveer 30 duizend inwoners. “Dat is groot genoeg om uitdagend te zijn, maar niet zo groot dat je een team moet aansturen. Ik werk nu nauw samen met een griffie-assistente en dat gaat prima. Maar een heel team leiden is niet mijn ding.”
Nuttig maken
In November zijn de gemeenteraadsverkiezingen en op 4 december vergadert de raad van Korendijk formeel voor het laatst. Niet veel later trekt Theo de deur van het gemeentehuis in Piershil achter zicht dicht. De kans is aanwezig dat hij nog wel even verbonden zal zijn aan de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. “De ambities zijn groot en er moet veel gebeuren, dus ik verwacht dat ik me de eerste maanden nog zeker nuttig kan – en zal – maken.”
Who’s next?
Welke griffier wil jij hier graag zien?